خرمشهر اینگونه آزاد شد – تیتروز

خرمشهر اینگونه آزاد شد - ایسنا

عراقی ها 575 روز خرمشهر را در تصرف خود داشتند و بر پیکر این شهر نوشته بودند «جینا لنبقی» یعنی آمده ایم که بمانیم. ممکن است تاکنون کسانی که این کلمه ها را می خوانند، ندانند عراقی ها با چه منطقی چنین جمله جسورانه ای را روی دیوارهای خرمشهر نوشته بودند اما هرچه هست، این جمله یک سند تاریخی است و پاسخی که به این جمله داده شد، بسیار تاریخی تر از آنی بود که نوشته شده بود.

به گزارش تیتروز، عملیات بیت المقدس در 30 دقیقه بامداد روز 10 اردیبهشت 1361 با قرایت رمز عملیات «بسم الله الرحمن الرحیم. بسم الله القاسم الجبارین، یا علی ابن ابی طالب» از سوی فرماندهی آغاز شد. این عملیات تا روز سوم خرداد 1361 ادامه یافت و در نهایت رزمندگان برخلاف تصور دشمن که از دروازه های شرقی، شمالی و جنوبی در کمین آنها بود، از دروازه غربی (از همان جایی که دشمن وارد خرمشهر شده بود) شهر را آزاد کردند و ضمن انهدام نیروهای دشمن، بسیاری از آنها را به اسارت درآوردند.

آزادسازی پس از 19 ماه اشغال

 اشغال خرمشهر توسط عراق به عنوان آخرین و مهم ترین برگ برنده این کشور برای وادار کردن ایران به شرکت در هر گونه مذاکرات صلح تلقی می شد، آزاد سازی این شهر می توانست سمبل تحمیل اراده سیاسی جمهوری اسلامی بر متجاوز و اثبات برتری نظامی اش باشد. به این شکل بود که خرمشهر که پس از 34 روز مقاومت در برابر دشمن سقوط کرده بود، بعد از 575  (19 ماه) روز اشغال به طور کامل آزاد شد.

فرماندهان شاخص آزادسازی خرمشهر

در جریان عملیات آزادسازی خرمشهر علاوه بر ایثار و فداکاری های بی شایبه مردم این شهر و سربازان، نقش فرماندهان بسیار تاثیرگذار بود؛ فرماندهانی همچون شهید صیاد شیرازی، شهید قاسم سلیمانی، محسن رضایی، شهید حسن باقری، شهید همت، احمد متوسلیان، مرتضی قربانی، شهید زین الدین، رحیم صفوی، غلامعلی رشید، رضا مجیدی، محسن غرضی، شهید بقایی و مرتضی صفاری و امین شریعتی از جمله این فرماندهان هستند.

بر اساس گفته سردار نایینی رییس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، طی عملیات بیت المقدس تعداد 6 هزار و 243 نفر شهید و 16 هزار و 710 نفر جانباز شدند. همچنین نباید از نقش محوری تکاوران نیروی دریایی ارتش، دانشجویان دانشگاه افسری و نیروهای مردی غافل شویم.

حضور برق آسای دانشجویان ارتش

مرحوم سرهنگ سیدمحمدعلی شریف النسب، رزمنده دفاع مقدس و از مبارزان ارتشی  روایت کرده است: «با آغاز جنگ، نامجو به دانشجویان خود گفت: «تهاجم عراق آغاز شده و من خود آماده رفتن به جبهه هستم. شما هم به خانه هایتان بروید، فردا با تفنگ و تجهیزات انفرادی همین جا حاضر باشید. فردای آن روز یک نفر نبود که بگوید مادرم یا همسرم بیمار است. نامجو و سرگرد حسنی سعدی فرمانده تیپ دانشجویان، با 400 نفر جوان دانشجوی مصمم به اهواز آمدند و در خطوط مقدم جبهه به عنوان مشاور فرمانده، رزمنده و سرپرست نیروهای نظامی و مردمی انجام وظیفه کردند.

حضور برق آسای جوانان از جان گذشته دانشجو در جبهه نبرد، همان قدر که برای فرماندهان درگیر در جنگ قوت قلب و روحیه بود، برای ارتش صدام شکست روحی بود چون به او گفته بودند با «کودتای نقاب» نیروی هوایی، واحد کلاه سبزها و لشکر 21 حمزه آسیب فراوان دیده و از لشکر 92 زرهی اهواز نیز جز نامی باقی نیست و با هیچ مقاومتی روبه رو نخواهی شد، اما در عمل در روز ششم جنگ، صدام قطعنامه آتش بس سازمان ملل را یکطرفه پذیرفت و بی شرمانه اعلام کرد ما به اهداف نظامی خود رسیده ایم. اما جمهوری اسلامی موافقت نکرد چون عراقی ها چند کیلومترمربع از سرزمین ما را در تصرف داشتند.»

برخی آثار مکتوب پژوهشی درباره خرمشهر

چهارمین و بزرگ ترین عملیات از سلسله عملیات آزادسازی مناطق اشغالی، عملیات بیت المقدس بود که با اجرای آن بیش از 5000 کیلومترمربع از مناطق اشغالی آزاد شد و تحول سیاسی و نظامی عظیمی به نفع جمهوری اسلامی پدید آمد. آثار مکتوب فراوانی درباره این عملیات به چاپ رسیده است که در حوزه پژوهشی حدود 40 اثر به چشم می خورد. «خونین شهر تا خرمشهر (فصل دوم: آزادسازی)»، « جنگ؛ بازیابی ثبات (فصل سوم: آغاز تحول در جنگ و آزادسازی مناطق اشغالی)»، « با نوای کاروان (روایت محمدصادق آهنگران) (گفت و گوی دهم: مدیحه سرایی در عملیات های آزادسازی)»، « در مسیر پیروزی (روایت مرتضی قربانی) (جلسه دوازدهم: طراحی عملیات بیت المقدس، جلسه سیزدهم: مرحله اول و دوم عملیات بیت المقدس و جلسه چهاردهم: مرحله سوم و چهارم عملیات بیت المقدس)»، « اطلس نبرد بیت المقدس»، « اطلس خرمشهر در جنگ» و «روزشمار جلد نوزدهم: آزادسازی خرمشهر» از جمله آثار شاخص در این زمینه هستند.

برخی آثار سینمایی و تلویزیونی خرمشهر

آزادسازی خرمشهر همچنان سوژه ای الهام بخش برای فیلم سازان است و آثاری همچون «بلمی به سوی ساحل»، «حریم مهرورزی»، «کیمیا»، «سرزمین خورشید»، «دویل»، «روز سوم»، «خاک سرخ»، «قفسی برای پرواز»، «در چشم باد»، «گل های گرمسیری» و «بزرگ مرد کوچک» به خرمشهر اختصاص دارد.

بهروز مرادی که بود؟

بهروز مرادی فرمانده گروهی از مدافعان خرمشهر در مقاومت 45روزه را برعهده داشت. او سال 1335 در خرمشهر به دنیا آمد.هوش و ذکاوت او از کودکی مشهود بود. بهروز دوران تحصیلات تا سطح دیپلم را با موفقیت تمام در خرمشهر به پایان رساند و بعد از آن برای تحصیلات عالی راهی اصفهان شد .او در اصفهان موفق به اخذ لیسانس در رشته هنرهای زیبا شد. بهروز همزمان با تحصیل در اصفهان به کار مقدس معلمی اشتغال داشت.

شهید بهروز مرادی

بهروز با دیدن دیوار نوشته «جینا لنبقی» فوراً دستور می دهد، برای حفظ این جمله یک پست نگهبانی بگذارند. او نگران بود که مبادا در آن گیر و دار و هیجان ناشی از آزادی خرمشهر کسانی بیایند و بدون اینکه به ارزش سندی تاریخی این جمله آگاهی داشته باشند، شعارهای دیگری روی آن بنویسند و این سند را از بین ببرند. بهروز مرادی در آن شرایط حساس و دشوار ارزش این دیوار نوشته را می دانست و دوست داشت در آینده با سند و مدرک درباره جنگ حرف بزند  ودیگران را با ارایه این اسناد از آنچه در میدان جنگ گذشته است، آگاه کند. با تدبیر او این دیوار نوشته ماند و عکس های زیادی از آن در آرشیو عکاسان جنگ باقی مانده است. هر روز که می گذرد ارزش این سند بیشتر روشن می شود.

این فرمانده و معلم در اقدامات دیگری برای تاریخ نوشته است:«به خرمشهر خوش آمدید؛ جمعیت 36 میلیون نفر» و «با وضو وارد شوید این شهر به خون شهدا مطهر است.»

پایان خبر تیتروز

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خرمشهر اینگونه آزاد شد – تیتروز" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خرمشهر اینگونه آزاد شد – تیتروز"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه