اول ارتودنسی انجام دهیم یا جراحی فک؟

آیا ابتدا باید ارتودنسی انجام دهیم یا جراحی فک؟

تصمیم‌گیری در مورد اینکه ابتدا جراحی فک انجام شود یا ارتودنسی به نوع و شدت ناهنجاری فک و دهان بستگی دارد. در بسیاری از موارد ابتدا ارتودنسی صورت می‌گیرد تا موقعیت دندان‌ها اصلاح شود و سپس جراحی برای تصحیح موقعیت فک‌ها انجام می‌شود. بعد از جراحی دوباره ارتودنسی برای تثبیت وضعیت دندان‌ها لازم است. با این حال در برخی شرایط ممکن است ابتدا جراحی فک انجام شود. بنابراین انتخاب بهترین روش بستگی به نظر تخصصی دندانپزشک دارد. برای اطلاعات بیشتر به سراغ خانم دکرت افتخاری متخصص ارتودنسی ساری رفتیم در ادامه ما حصل گفتگوی ما با ایشان را ملاحظه می فرمایید.

اول ارتودنسی انجام دهیم یا جراحی فک؟

ناهنجاری‌های دندانی و فکی می‌توانند به صورت همزمان در یک فرد وجود داشته باشند و این امر ضرورت انجام هر دو درمان جراحی فک و ارتودنسی را ایجاد می‌کند. نکته مهم در چنین مواردی تعیین اولویت درمان است. سوال مشترک مراجعه‌کنندگان این است که آیا اول باید ارتودنسی انجام شود یا جراحی فک؟ به همین دلیل اصطلاح “ارتوسرجری” برای بیمارانی که نیاز به هر دو درمان دارند به کار می‌رود. در ادامه به بررسی اولویت درمان دلایل اولویت انتخاب امکان انجام همزمان ارتودنسی و جراحی فک و شرایطی که نیاز به جراحی وجود ندارد خواهیم پرداخت.

هدف از جراحی فک و ارتودنسی چیست؟

قبل از تعیین اولویت این دو درمان نسبت به یکدیگر بهتر است ناهنجاری‌ها و بیماری‌هایی که نیاز به این دو درمان دارند را مرور کنیم. شایع‌ترین شرایطی که ممکن است فرد نیاز به هر دو درمان داشته باشد عبارتند از:

  • انحراف فک بالا یا پایین نسبت به یکدیگر
  • نمایان شدن خط لثه هنگام خندیدن
  • جابجایی فک پایین نسبت به فک بالا (عقب یا جلو)
  • کوچک بودن غیرطبیعی چانه (عدم وجود چانه)
  • تنگی یا جمع بودن بیش از حد فک بالا
  • ناهنجاری‌های غیر هم‌راستا و انحراف فک به داخل یا بیرون
  • مشکلات ژنتیکی مادرزادی یا ناشی از حوادث دوران کودکی
  • ناهنجاری اپن بایت
  • حوادث ناگهانی که موجب شکستگی فک شوند

اولویت درمان: جراحی فک یا ارتودنسی؟

در بسیاری از موارد متخصص به منظور دستیابی به بهترین نتیجه در درمان ناهنجاری معمولاً توصیه می‌کند که ابتدا ارتودنسی انجام شود. در این حالت با اصلاح و همراستا کردن دندان‌ها از طریق ارتودنسی شرایط مناسب‌تری برای انجام جراحی فک فراهم می‌شود. بنابراین جراح می‌تواند با دقت بیشتری فک‌ها را بر اساس موقعیت دندان‌ها جراحی کند که این امر به بهبود نتیجه عمل نیز کمک می‌کند.

مدت زمان درمان

عمل جراحی فک نسبت به درمان ارتودنسی زمان کمتری می‌طلبد و معمولاً در یک جلسه انجام می‌شود. اما باید توجه داشت که درمان ارتودنسی ممکن است بین ۱ تا ۳ سال به طول بینجامد بسته به شرایط مختص بیمار سن نوع و شدت ناهنجاری‌ها. به طور متوسط اکثر بیماران از دوره درمان دو ساله برای درمان ارتودنسی و جراحی فک خود عبور می‌کنند.

بعد از انجام جراحی فک معمولاً مشاوره‌ای از سوی متخصص ارتودنسی برای ادامه درمان انجام می‌شود تا مدت مشخصی از براکت‌های ارتودنسی استفاده شود. این اقدام به حفظ نتایج جراحی و جلوگیری از بازگشت ناهنجاری کمک می‌کند.

روش‌های درمان ناهنجاری فک بدون جراحی

روش‌هایی چون ارتودنسی ثابت ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) که خانم دکتر افتخاری در قالب خدمات درمانی ارتودنسی نامرئی در ساری در کنار سایر روش های ارتودنسی انجام می دهند ارتودنسی متحرک و ارتودنسی لینگوال وجود دارد که می‌توانند به درمان ناهنجاری‌ها کمک کنند.

ارتودنسی نامرئی یک گزینه محبوب برای افرادی است که به دنبال درمان‌های کمتر مشهود هستند در حالی که ارتودنسی لینگوال به دلیل قرارگیری براکت‌ها در سمت داخلی دندان‌ها ظاهر بیرونی را تغییر نمی‌دهد. مینی اسکرو نیز به عنوان یک روش کمکی در ارتودنسی مطرح است که درمان را تسریع می‌کند. با این روش‌ها بیماران می‌توانند ناهنجاری‌های دندانی خود را بدون نیاز به جراحی فک برطرف کنند.

اهداف جراحی فک برای ارتودنسی

ناهنجاری‌های دهان و دندان همیشه محدود به مشکلات شکلی دندان‌ها نیستند؛ بلکه ممکن است به استخوان فک نیز مربوط باشند. در چنین مواردی برای دستیابی به نتیجه‌ای کامل انجام همزمان جراحی فک و ارتودنسی ضروری است. جراحی فک بعد از اتمام دوره ارتودنسی برای رفع مشکلاتی مانند اختلال در صحبت کردن جویدن غذا و تنفس و همچنین بهبود زیبایی چهره فرد انجام می‌شود. اصلاح چهره و افزایش توانایی فرد در تکلم نیز می‌تواند به افزایش اعتماد به نفس او کمک کند.

چه زمانی نیازی به جراحی فک نیست؟

همه بیماران با ناهنجاری‌های دهان و فک نیازی به جراحی ندارند. در برخی موارد رفع ناهنجاری تنها با ارتودنسی امکان‌پذیر است. گروه‌هایی که احتمالاً به جراحی فک نیازی ندارند عبارتند از:

  1. گروهی که ناهنجاری آن‌ها خفیف است و در سنین پایین نسبت به درمان اقدام کرده‌اند.
  2. افرادی که فرم طبیعی فک دارند و دندان‌ها به درستی بر روی هم قرار دارند.

در این موارد ناهنجاری‌ها محدود به دندان‌ها می‌شود و تنها درمان ارتودنسی لازم است.

آیا جراحی فک بدون ارتودنسی ممکن است؟

در برخی موارد امکان درمان ناهنجاری‌ها بدون جراحی فک وجود دارد اما در شرایط خاصی ممکن است تنها جراحی فک تجویز شود. در این صورت عدم انجام ارتودنسی ممکن است به عوارضی منجر شود که شامل تورم و کبودی عدم بهبود ناهنجاری و مشاهده عواقب منفی بر روی دندان‌ها خواهد بود.

ارتوسرجری چیست؟

ترکیب دو درمان ارتودنسی و جراحی فک به عنوان درمان ارتوسرجری شناخته می‌شود. این درمان معمولاً برای ناهنجاری‌هایی مانند ناهنجاری‌های اسکلتی کلاس دو و سه اپن بایت دیپ بایت و انحراف فک ضروری است.

نتیجه‌گیری

تشخیص زمان و نحوه درمان ناهنجاری‌های فک و دندان وظیفه‌ای است که بر عهده متخصصان این حوزه است. با توجه به شرایط هر بیمار و نوع ناهنجاری امکان انتخاب بین روش‌های مختلف جراحی و ارتودنسی وجود دارد. مشاوره‌هایی که توسط دندانپزشک انجام می‌شود به شما این امکان را می‌دهد که بهترین درمان متناسب با شرایط خود را انتخاب کنید.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اول ارتودنسی انجام دهیم یا جراحی فک؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اول ارتودنسی انجام دهیم یا جراحی فک؟"، کلیک کنید.