مجید تفرشی: انتخابات دیروز بریتانیا یک پیام مهم برای انتخابات ایران دارد/ قدرت رای اعتراضی به خوبی مشخص شد
ابوالفضل خدایی: جورج گالووی، سیاستمدار حامی فلسطین که بارها به مواضع حزب کارگر و محافظه کار در قبال جنگ اسراییل و غزه حمله کرده، روز پنجشنبه موفق شد در عین ناباوری حزب مخالف بریتانیا در انتخابات میان دوره ای شهر روچدیل از توابع منچستر پیروز شود. در این انتخابات احزاب کوچکتر توانستند نتایج بهتری نسبت به نامزدهای جریان اصلی سیاست انگلیس به دست بیاورند. گالووی 69 ساله که حالا به پارلمان انگلیس راه یافته در نطق خود بعد از پیروزی بر دست رد رای دهندگان محلی به سینه دو حزب اصلی انگلیس تاکید کرد و گفت: استارمر و ریشی سوناک دو روی یک سکه هستند و هر دوی آنها امشب در اینجا در روچدیل یک سیلی خوب و واقعی خوردند.
مجید تفرشی پژوهشگر و تاریخدان درباره اهمیت پیروزی جورج گالووی در انتخابات میان دوره ای «روچدیل» به تیتروز گفت: انتخابات میان دوره ای که در شهر «روچدیل» در حومه منچستر برگزار شد و تنها سرنوشت یک کرسی را تعیین می کرد با وجود برخی پیش بینی ها و تحلیل ها آنچنان مهم به نظر نمی رسید. اما دولت، مردم، رسانه ها و همچنین سیاستمداران و نخبگان با توجه تحولات و حاشیه هایی که اتفاق افتاد نسبت به این موضوع توجه نشان دادند.
در این منطقه جمعیت زیادی از ساکنین را مسلمانان تشکیل می دهند. در پی کنار رفتن نماینده قبلی و حضور یافتن در انتخابات میان دوره ای، رقابت شدیدی در این منطقه با جمعیت حدود دویست هزار نفر رخ داد و بسیاری از افراد به دنبال نامزدی برای حزب حاکم، حزب کارگر، احزاب سبز و لیبرال دموکرات و تعداد زیادی افراد مستقل بودند.
در این بین چند پارامتر مهم وجود داشت: یکی اینکه با وجود برتری حزب کارگر در این منطقه طی ادوار گذشته این حزب دچار تشتت بود چرا که نمایندگان آن اظهارات تندی علیه اسراییل و به نفع غزه و فلسطین داشتند که در نهایت منجر به برکناری رهبری حزب کارگر شد. اما به دلیل تاخیر در این روند مظهرعلی از انتخابات حذف نشد و به صورت مستقل مشارکت کرد. حزب محافظه کار نیز همیشه در این منطقه بازنده است و احزاب دیگر چون سبز و لیبرال دموکرات و حزب اصلاحات به رهبری نایجل فاراژ نیز از آرای کمی برخوردار هستند. چرا که دیدگاه های راست افراطی آنها مانع از حمایت مسلمانان از آن شد.
شانس نامزدهای مستقل نیز در این شرایط بالا نبود اما به دلیل فضای جدید شخصی به نام جورج گالووی ظهور کرد. او فردی باسابقه و جنجالی محسوب می شود که چندین دوره از مناطق مختلف انگلیس نماینده بوده و با اصلیت اسکاتلندی و گرایش چپی در خانواده از اعضای قدیمی حزب کارگر محسوب می شد که در نهایت از این حزب جدا شد و حزبی با نام Respect یعنی احترام را تشکیل داد و رهبری آن را برعهده گرفت. هم اکنون نیز وی حزب جدیدی را با نام کارگران بریتانیا تشکیل داده است. مستقلین، چپ ها و میانه روهای ضددولتی که از رهبری کر استامر و جرمی کوربین به ویژه پس ماجرای غزه ناراضی هستند، اخیرا به حمایت از گالووی برخاسته اند. گالووی توانست تمامی ده نامزد رقیب خود را شکست دهد و به طور رسمی نماینده مجلس شد. همانطور که اشاره کردم وی شخصی بسیار جنجالی است که مجری شبکه هایی چون پرس تی وی، المیادین، راشاتودی بوده و کماکان نیز فعالیت می کند و مواضع بسیار آشکاری علیه اسراییل دارد. می توان گفت که او صریح ترین سیاستمدار طرفدار فلسطین محسوب می شود.
تفرشی در پاسخ به این پرسش که پیروزی جورج گالوی چه معنایی برای دولت بریتانیا و حزب کارگر دارد گفت: حزب کارگر و رهبری آن به دلیل مواضع جانبدارانه از اسراییل، عدم موافقت با آتش بس در غزه، طرفداری از سیاست های اقتصادی دولت در قالب برنامه های خود، کشیده شدن به سمت دوران تونی بلر علیرغم مخالفت با جرمی کوربین، بسیار منفور است.
در سوی دیگر حزب حاکم یعنی محافظه کار نیز شریک اصلی اسراییل و آمریکا تلقی می شود و در روند تحولات غزه دخالت دارد و از همه مهمتر اینکه هیچ یک از وعده های اقتصادی سوناک محقق نشده و اقتصاد بریتانیا در وضعیت مناسبی به سر نمی برد.
مخالفین جورج گالووی از دو حزب کارگر و محافظه بر این عقیده هستند که پیروزی او تنها مربوط به برگزاری انتخابات در یک شهر کوچک نیست و ماجرا از ابعاد بسیار مهمتری از آنچه که دیده می شود برخوردار است. از همین رو می توان پیروزی گالووی را نمادی برای تحولات و اتفاقات پیش بینی نشده در انتخابات های بعدی تلقی کرد. برآیند رسانه ها و تحلیلگران در بریتانیا نشان می دهد که این پیروزی می تواند در آینده تبدیل به ده تا پنجاه کرسی در مجلس شود و دو مساله مهم را یادآوری کند. یکی اینکه جمعیت و اقلیت خاموشی چطور با رای فعال می توانند مسیر و سرنوشت انتخابات را تغییر دهند و دوم اینکه بی توجهی احزاب اصلی به صدای مردم چطور می تواند به صداهای سوم و جدید منجر شود. در واقع می توان گفت که این اتفاق پیش زمینه ای برای تحولات آینده خواهد بود و می تواند ناکامی و وضعیت اسف بار حزب کارگر و محافظه کار را به تصویر بکشد. این انتخابات اهمیت جدی رای اعتراضی مردم به نامزدهای جریانهای اصلی و تاثیر مهم عدم قهر با صندوق را نشان داد.
تفرشی در خصوص واکنش احزاب، دولت و رسانه ها به پیروزی جورج گالووی گفت: آنها تلاش کردند که این موضوع را به مسایل داخلی بریتانیا نسبت دهند در حالی که مفسران و طرفداران گالووی اعلام کردند که انتخابات برگزار شده اول از همه به موضوع غزه بر می گردد. در واقع رفراندومی بود که صدای خاموش برخی در بریتانیا را برای حمایت از غزه را بالا برد تا بتوانند اعتراض خود را نسبت به سیاست های حمایتگرانه حزب کارگر و محافظه کار در حمایت از اسراییل نشان دهند.
این پژوهشگر در خصوص وضعیت حزب حاکم در انتخابات آتی بریتانیا در اواسط سال میلادی جاری گفت: به نظر می رسد با توجه به ناکامی های حزب محافظه کار و ریشی سوناک، دولت این انتخابات را تا حد ممکن به بهار یا پاییز به تعویق بیندازد.
باید در نظر داشت که با روی کار آمدن لیز تراس، وعده های او همگی توخالی از آب در آمد تا جایی که ریشی سوناک به نخست وزیری رسید تا بلکه بتواند وعده های واقع گرایانه تری را به مردم بدهد. اما با گذشت این مدت نیز به خوبی ثابت شد که وعده های سوناک نیز مانند لیز تراس توخالی بوده و آمارهای رسمی دولتی نیز به خوبی نشان می دهد که دولت سوناک در بدترین وضعیت ممکن به سر می برد. همین مساله باعث متقاعدسازی مردم بریتانیا شده که دولت سوناک هیچ برنامه مفید و اجرایی برای بهبود اوضاع اقتصادی و سیاسی و کشور ندارد. این روند مساله را بغرنج تر کرده است تا جایی که درگیری ها و کشمکش ها و همچنین برکناری های اخیر متزلزل بودن رهبری ریشی سوناک بر حزب محافظه کار را به خوبی عیان کرد.
مساله غزه و فلسطین همانطور که اشاره شد یکی از عوامل مهم در تزلزل حزب محافظه کار بود. نظرات سوناک در حمایت از اسراییل و علیه فلسطین و به خصوص اخیرا یکی از اعضای ارشد حزب محافظه کار علیه صادق خان باعث به وجود آمدن جنجال هایی شد و در این بین صادق خان متهم به حمایت از مسلمانان افراطی و همچنین موافقت با راهپیمایی آنان در حمایت از مردم فلسطین شد. این اتفاق سبب شد تا مردم انگلیس از واکنش ضعیف ریشی سوناک عصبانی شوند و او را متهم به مسلمان ستیزی کنند. به ویژه که او هندی تبار بوده و خانواده وی نیز پیش تر متهم به اسلام ستیزی شده اند.
مساله بعدی ثروت همسر، پدر همسر و شخص ریشی سوناک است به ویژه موضوع فرار مالیاتی او که باعث خشمگین تر شدن مردم انگلیس شد. ضمن اینکه مردم بریتانیا معتقدند که سوناک توجهی به قشر فقیر جامعه ندارد و قوانین وضع شده همگی به نفع طبقه ثروتمند جامعه است.
در حال حاضر پیش بینی می شود که حزب محافظه کار در انتخابات آتی شکست سنگینی را بپذیرد. این در حالی است که حزب کارگر نیز طرفدار چندانی ندارد. کاهش مشارکت در انتخابات ،پیروزی کم فروغ و نسبی حزب کارگر و در نهایت ایجاد دولت ایتلافی با حزب سوم یعنی لیبرال دموکرات را می توان از سناریوهای پیش رو در انتخابات دانست.
311311
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مجید تفرشی: انتخابات دیروز بریتانیا یک پیام مهم برای انتخابات ایران دارد/ قدرت رای اعتراضی به خوبی مشخص شد" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مجید تفرشی: انتخابات دیروز بریتانیا یک پیام مهم برای انتخابات ایران دارد/ قدرت رای اعتراضی به خوبی مشخص شد"، کلیک کنید.