سرلشکری که هدیه 3 میلیون تومانی شاه را رد کرد

سوم اردیبهشت سالروز شهادت امیر سپهبد قرنی؛

سرلشکری که هدیه ۳ میلیون تومانی شاه را رد کرد

محمدرضا پهلوی به ارتشبد فردوست مبلغ 3 میلیون تومان می دهد تا به سرلشکر قرنی هدیه کند، اما این افسر اخراجی، کریمانه آن پول را نمی پذیرد و می گوید: «مشغول نماز و عبادت هستم.»

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری تیتروز، محمدولی قرنی متولد سال 1292 بود. او سال 1309 به عضویت ارتش درآمد و ترفیع درجه گرفت. تا اینکه کودتای 28 مرداد 1332 اتفاق افتاد و از سال 1333 در طرز تفکر تیمسار قرنی تغییر آشکاری به وجود آمد و گرایش محسوسی به افسران ناسیونالیست و ضدرژیم شاهنشاهی پیدا کرد؛ زیرا فساد و سرکوب بعد از کودتا و ناتوانی دولت در انجام اصلاحات او را نگران ساخته بود، مشکلات موجود را ناشی از ادامه نفوذ طبقه بالای کشور، چون سرلشکر فضل الله زاهدی و اردشیر زاهدی، منوچهر اقبال تیمور بختیار و سرلشکر علوی مقدم می دانست.

قرنی از اینکه وضع کشور در نهایت به یک رژیم سلطنتی دیکتاتوری تبدیل خواهد شد نگران بود و راه حل آن را «ایجاد یک دولت توانا برای پایان دادن به حاکمیت طبقه سنتی بالا و وادار ساختن شاه به قبول نظام پادشاهی مشروطه و انجام اصلاحات گسترده» می دانست. همین تفکرات سرلشکر قرنی سبب شد تا او تبدیل به شخصیت معترض سیاسی شود تا اینکه در اسفند ماه 1336 توسط ساواک بازجویی شد. او 3 سال زندانی شد.

سرلشکر قرنی بعد از آزادی از زندان، تحت مراقبت های ویژه اطلاعات داخلی بود و مامورانی به منزل وی نفوذ می کردند تا در جریان ادامه فعالیت های سرلشکر اخراجی ارتش شاه قرار گیرند که در این راستا پیشنهاداتی هم به شهید قرنی داده می شد. یکی از پیشنهادها این بود که سیدضیاءالدین طباطبایی در ملاقات با سرلشکر قرنی حامل پیغامی از محمدرضا شاه بود، اما قرنی می گوید: «در حال حاضر و با وضع موجود به هیچ وجه حاضر به قبول پست سیاسی بسیار مهم نیستم».

سرلشکر قرنی به دلیل قطع شدن حقوق و مزایا در سخت ترین شرایط مادی قرار داشت. محمدرضا پهلوی مبلغ 3 میلیون تومان به ارتشبد فردوست می دهد تا به قرنی بدهد، اما قرنی کریمانه آنها را رد کرد و بر تمایلات دینی و اسلامی اش تاکید می کند.

سرلشکری که هدیه 3 میلیون تومانی شاه را رد کرد

با آغاز نهضت امام خمینی(ره) و شکل گیری قیام 15 خرداد 1342، این بار قرنی راه جدید خود را پیدا کرد و دور جدید فاصله گرفتن از باورهای سیاسی گذشته اش را از طریق نزدیک شدن به اندیشه های امام خمینی (ره) آغاز کرد؛ ارتباط سرلشکر قرنی با امام خمینی(ره) و نیروهای نزدیک به جنبش اسلام گرایانه در سال 1342حساسیت ساواک و رژیم پهلوی را برانگیخت و سه سال زندان را برای عالی ترین افسر اطلاعاتی ایران را به همراه داشت.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران سرلشکر محمدولی قرنی که عضو شورای انقلاب اسلامی نیز بود با سمت رییس ستاد ارتش در صبح روز 24 بهمن ماه  1357 به همراه عده ای از ماموران مسلح کمیته انقلاب به محل ستاد ارتش واقع چهارراه قصر رفت و در محل کار خود مستقر شد.

از اقدامات شهید قرنی می توان به انحلال لشکر گارد جاویدان و شاهنشاهی، قطع ارتباط با رژیم صهیونیستی تا رسیدگی به امور سربازان، اخراجی ها، بازنشستگان و تجهیزات ارتش اشاره کرد. شهید قرنی در ادامه فعالیت هایش با مخالفت هایی روبرو شد که حمایت امام خمینی(ره) از ارتش و قرنی را به دنبال داشت.

در جریان درگیری توطیه ضدانقلاب ها در کردستان، سپهبد قرنی با قاطعیت در دفاع از نظام جمهوری اسلامی برخورد کرد. این قاطعیت که بعدها کاملاً مورد تایید سران انقلاب قرار گرفت، موجب شد که در ششم فروردین 1358 روزنامه ها اعلام کنند به دستور مهندس بازرگان، نخست وزیر دولت موقت، محمدولی قرنی از کار برکنار شود و ناصر فربد جایگزین او شود.

این درحالی است که شهید قرنی بعد نوشتن استعفای خود، آن را نزد امام راحل(ره) برد؛ امام استعفای او را گرفتند و گفتند: «خیر، شما بفرمایید سرکارتان»؛ بعدها مشخص شد که مهدی بازرگان بدون هماهنگی با امام خمینی(ره) اقدام به برکناری سپهبد قرنی کرده بود.

سرلشکر محمدولی قرنی اولین رییس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران و اولین شهید ترور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود که سوم اردیبهشت 1358 در حیاط منزلش توسط اعضای گروهک فرقان ترور شد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سرلشکری که هدیه 3 میلیون تومانی شاه را رد کرد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سرلشکری که هدیه 3 میلیون تومانی شاه را رد کرد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه