با خجالت باید بگویم پول نداریم به وکیل بدهیم تا آثار تاریخی مان استرداد شود!

علی دارابی معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در آستانه روز جهانی موزه (۲۸ اردیبهشت) و هفته میراث فرهنگی در ایران در نشست خبری درباره دلایل انتقال موزه قرآن به کاخ سعدآباد توضیح داد: موزه قرآن محدودیت های تردد و ضوابط امنیتی و ساعت بازدید زیادی دارد به خصوص در روز های پیک کاری. این موزه در رنج بود.
معاون میراث فرهنگی درباره تعطیلی موزه آب در کاخ سعدآباد و انتقال اشیاء آن در پردیسان گفت: طبق قراردادی که داشت بنا بود به مدت دو سال در مجموعه سعدآباد فعالیت کند. توافق نامه ای بین وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی و نیرو انجام شد. مکاتبه ای بین دو وزیر صورت گرفت و قرار بود موزه آب در اختیار وزارتخانه قرار گیرد و سعدآباد مدیریت یکپارچه ای را انجام دهد. در شیوه عمل گاهی اگر اتفاقاتی می افتد از اراده ما خارج است ولی حتماً پاسخگو هستیم. قرار شد موزه آب که امکانات خاصی هم در آن نبود قبول کردیم که در این مجموعه باشد.
او همچنین از توافق برای واگذاری برخی کاخ موزه ها از نهاد ریاست جمهوری به وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خبر داد.
سرانجام اشیاء تاریخی ایران که به چین برای نمایش «امانت» داده شد
دارابی در پاسخ به پرسشی درباره دستاورد برپایی نمایشگاه آثار تاریخی ایران در چین درحالی که بیش از ۱۵۰ شیء تاریخی ایران همچنان برای نمایش در اختیار این کشور است گفت: دو نمایشگاه در چین داشتیم؛ یکی «شکوه ایران باستان» با نمایش ۲۱۶ اثر از دوره ساسانی تا قاجار به مدت یک سال در شهر های پکن شانگهای و سین کیانگ برپا شده بود و اسفند ماه سال گذشته (۱۴۰۳) اشیاء آن به سلامت به ایران برگشت و در جای خود در موزه ملی ایران مستقر شد. نمایشگاه بعدی در شهر های سیچوان و گوانجو است که با تعدادی از آثار موزه های استان تهران به مدت ۶ ماه برپا بوده است و هیأتی از استان تهران به آنجا خواهد رفت و بعد از آن تصمیم می گیریم که این نمایشگاه تمدید شود یا خیر.
معاون میراث فرهنگی تاکید کرد: بحث ما با این کشور ها برگزاری اقدامات مشترک هست و چینی ها هم باید آثارشان را به ایران بیاورند. اکنون ۱۵۱ اثر از موزه های تهران و موزه مقدم به شهر گوانجو در چین رفته است.
او ادامه داد: هفت کشور در حوزه نوروز نیز درخواست کرده اند که ما برای آنها نمایشگاه موزه ای برگزار کنیم. این اقدام خوبی است چون چنین نمایشگاه هایی در راه مبارزه با ایران هراسی است. این در حالی است که پس از برپایی نمایشگاه ها در چین ما باید پاسخ می دادیم که آیا این آثار سالم به ایران برگشت یا خیر.
با خجالت باید بگویم پول نداریم به وکیل بدهیم تا آثار تاریخی مان استرداد شود
دارابی در این جلسه درباره استرداد آثار تاریخی گفت: در حال حاضر هفت پرونده مفتوحه برای بازگرداندن این آثار وجود دارد که سه پرونده فعال تر است. ما برای اقامه این شکایت ها باید وکیل بگیریم. رقم های بسیار هنگفتی را برای وکالت و پیگیری دعاوی حقوقی استرداد این اشیاء مطرح می کنند؛ که این رقم ها در حد بودجه اینجا (وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی) نیست و ما با دستگاه های مختلف مکاتبه کردیم. امروز با معاونت حقوقی ریاست جمهوری هم جلسه ای داریم و درخواست تشکیل کمیته ای مشترک را مطرح کرده ایم چون این مسئله از توان فقط وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خارج است و باید مسئله کشور باشد و بخش های دیگر از جمله وزارت امور خارجه و ریاست جمهوری نقش داشته باشند تا این اشیاء از خارج کشور برگردانیم.
او یادآور شد: با توجه به حساسیت موضوع فرایند بسته بندی و انتقال این اموال به کشور تا لحظه نهایی آمدن به ایران قابل اطلاع رسانی نیست. آنقدر متغیر های متعدد می توانند روند بازگرداندن این آثار را تحت تأثیر قرار دهند.
معاون میراث فرهنگی همچنین گفت: تا امروز بدهی معوق و حق عضویت های ما به کنوانسیون های بین المللی صاف نشده است تا بتوانیم دوباره فعال شویم. با خجالت باید بگویم که ما پول نداریم به وکیل بدهیم تا آثار ما از خارجِ کشور استرداد شود.
کمیته مبارزه با قاچاق اموال تاریخی دقیقا چه کار می کند؟
دارابی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت کمیته مبارزه با قاچاق اموال تاریخی که بیش از سه سال از راه اندازی آن گذشته است اما تا کنون درباره ماموریت ها و اقدامات آنها اطلاعاتی در دسترس نبوده و نتیجه پیگیری های حقوقی آن نیز نامشخص است توضیح داد: درباره کار قضایی خیلی شفاف نمی توانم توضیح دهیم اما اقامه دعوا کرده ایم و حکم جلب چندنفر از این فعالان هم صادر شده است و از مقامات قضایی تشکر می کنم. جلسه کمیته با معرفی نمایندگان دستگاه های مختلف تشکیل شده و سه جلسه با حضور وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تشکیل شد و در دو جلسه چند نفر از نمایندگان مجلس حضور داشتند چون درخواست داشتند از نزدیک در جریان این بحث قرار گیرند. کار دنبال می شود.
او اضافه کرد: بخش زیادی از این کار اعمالی است و اعلام آن گاهی تدابیر و برنامه ها را مختل می کند اما مواردی که مشکل ندارد را از همکارانم می خواهم که ارائه دهند تا بدانید که کار می کنیم. ترکیبی از اعضای بیرونی و داخلی کمیته را نیز برای دوره جدید پیش بینی کرده ایم و برنامه ها را با جدیت دنبال می کنیم و چند فقره شکایت داشتیم و یکی دو قاچاقچی حرفه ای که در فضای مجازی فعال بوده اند نیز با شکایت وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تحت تعقیب قضایی قرار گرفته اند.
معاون میراث فرهنگی درباره اینکه چرا با وجود صدور حکم جلب قاچاقچیان اموال تاریخی این احکام اجرا نمی شود گفت: این مرحله از مسئولیت وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خارج است. ما باید اقامه دعوا کنیم و مقام قضایی دستور تعقیب و دستگیری داده است.
لیلا خسروی مدیرکل موزه های وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در تکمیل این اظهارات تاکید کرد: بیشترین کاری که ما می توانیم انجام دهیم آگاهی رسانی و آگاهی بخشی است. در برنامه های هفته میراث فرهنگی در روز ۲۹ اردیبهشت ماه نمایشگاهی با عنوان جلب قاچاق و توقیف در موزه رضا عباسی برپا می کنیم که در کنار آن به همراه یگان حفاظت و کمیته مبارزه با قاچاق اموال تاریخی نشستی برگزار خواهد شد.
بلوار کشاورز پر از موش است باید مراقب موزه فرش باشیم
دارابی درباره وضعیت حفاظت از موزه فرش گفت: بلوار کشاورز که موزه فرش در آنجا قرار دارد پر از موش است و ما باید مراقب باشیم که این موزه آسیبی نبیند.
لیلا خسروی مدیرکل موزه های وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی نیز در این باره توضیح داد: موزه فرش یکی از موزه های زیر مجموعه میراث فرهنگی استان تهران است. برای بررسی مشکلات فرش به موزه رفتم ولی مشکلی وجود نداشت با این حال بازهم در حال پیگیری هستم.
در ادامه این نشست معاون میراث فرهنگی درباره نتیجه بررسی در مورد منشأ آثار موزه جندی شاپور شیراز با طرح شائبه قاچاق بودن آنها در پاسخ به خبرنگاری که این پرسش را مطرح کرد گفت: در بررسی هایی که انجام شد به یافته های شما نرسیدیم. به احترام طرح مسئله شما هیأتی را به موزه مورد نظر فرستادیم اما همچین مطلبی نبود. در عین حال از همکاران اداره کل موزه ها خواستم هیأت دیگری را اعزام کنند. ما چون مجوز موزه می دهیم باید نظارت بایسته کنیم و پاسخگو باشیم و این جزو وظایف ذاتی ما است ولی تیم ما به این یافته ها را به دست نیافت و اگر مستنداتی دارید در اختیار قرار دهید.
علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی نیز در این باره این پرسش را مطرح کرد آنهایی که اکنون درباره هویت اشیاء موزه جندی شاپور حساسیت و دقت نظر به خرج می دهند آن زمان که مسئولیت داشتند و مجوز این موزه را دادند هم این دقت نظر را داشتند؟ و در ادامه گفت: موزه جندی شاپور فارغ از این مسئله به عنوان مسئول ثبت این فشار را آورده ام که اشیاء آن ثبت شود. باید تمام این آثار شناسنامه دار شوند و هویتشان مشخص شود.
۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای مرمت کاخ های نیاوران سعدآباد و گلستان!
دارابی معاون میراث فرهنگی در این نشست به به تکمیل برنامه پنج ساله وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اشاره کرد و افزود: تدوین این برنامه از بهمن ماه سال گذشته آغاز شد و شامل برنامه های عملیاتی ۳۱ استان پنج معاونت پنج شرکت و مؤسسه تابع و ۱۲ اداره کل تخصصی است که هفته گذشته به سرانجام رسید. این برنامه بر پایه سه محور اصلی تدوین شده است سند چشم انداز ۱۰ ساله وزارتخانه وظایف و مسئولیت های مندرج در برنامه هفتم توسعه و همچنین اولویت ها و اقتضائات ویژه هر استان.
معاون میراث فرهنگی همچنین از هدف گذاری برای راه اندازی ۲۰۰ موزه تا پایان این برنامه و افزایش تعداد موزه ها از ۸۰۰ به هزار موزه خبر داد و گفت: جانمایی این موزه ها در سطح استان ها و شهرستان ها انجام شده و به زودی جزئیات آن رونمایی خواهد شد.
او ادامه داد: در سال ۱۴۰۳ بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال (یک و نیم همت) برای تملک و مرمت بنا ها تخصیص یافته است. این منابع در اختیار استان ها قرار گرفته و بخشی از بنا ها نیز از محل منابع مسئولیت اجتماعی و مشارکت خیرین مرمت می شوند که از جمله آنها می توان به الموت بنا های آسیب دیده از سیل در سیستان وبلوچستان و بنا هایی در استان ایلام اشاره کرد.
دارابی درباره مرمت کاخ موزه ها نیز گفت: ۲۰۰ میلیارد ریال بودجه برای مرمت کاخ موزه صاحبقرانیه (نیاوران) اختصاص داده شده و مرمت کاخ های گلستان و سعدآباد در دستور کار جدی است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "با خجالت باید بگویم پول نداریم به وکیل بدهیم تا آثار تاریخی مان استرداد شود!" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "با خجالت باید بگویم پول نداریم به وکیل بدهیم تا آثار تاریخی مان استرداد شود!"، کلیک کنید.